Theatermaker Michiel van de Burgt
vormgevingregietekstwijktheaterdansworkshops en teambuildingactspresentatie

woensdag 24 maart 2010

Wijktheater is weer terug    AD Woerden

Na Molenvliet komt ook Snel en Polanen aan de beurt

WOERDEN

Een geheel nieuw verhaal met geheel nieuwe spelers. Het wijktheater in de wijk Molenvliet is op 23 en 24 april voor de 2e keer te bewonderen. Regisseur/producent Michiel van de Burgt mag vervolgens meteen doorstomen; in het najaar is Snel en Polanen aan de beurt.

Harry van Opstal

Het wijktheater is een manier om bewoners meer betrokken te krijgen bij hun woonwijk. De gemeente begon er in 2009 op proef mee in Molenvliet. Het idee sloeg zo goed aan dat meteen na de zomer een vervolg werd uitgebroed. 

Michiel van de Burgt is ook voor dit jaar ingeschakeld om de productie te begeleiden. “Jong in Molenvliet’ wordt beslist geen herhaling van 2009. Sterker alles wat in de wijk interessant was, had wel een verhaallijn of een verwijzing in, ‘ Molenvliet mijn thuis’ gekregen, meldt Van de Burgt met een glimlach. “ De vraag was nu vooral, Waarover? ”

Toen in september een groep met enkele, ‘ oud gediende’  en diverse nieuwe spelers om de tafel zat, besloot Van de Burgt te luisteren. “voor de groep was het praten, praten, praten. Over van alles. Op een gegeven moment schoot door mijn hoofd: ‘ Hé, wacht eens!’ Er vielen wat dingen op waarmee we iets konden. In de groep zitten twee meiden uit groep 8 van de basisschool. Dus volgend jaar naar de brugklas, daar zat wat bruikbaars in. Een van de twee heeft een oudere zus. Ook een verhaallijn. Een jongen van 29 die met werk en relaties bezig is. Weer iets. Een oudere vrouw van wie een kind net de deur uit is, idem. Dus ik zat al wat dingen op te schrijven en ben vervolgens daarmee verder gegaan om er een script van te maken.”

Van de Burgt: “ Op deze manier hebben we prachtig materiaal gekregen dat heel dicht bij de mensen staat. Er zit haast vanzelf al een bepaalde spanningsboog in, bijvoorbeeld in de omgang met ouders en in de relatie van de zussen. Weliswaar is het theaterstuk nu minder ‘ Molenvliet’ dan de vorige keer, maar het speelt toch duidelijk in de wijk.”

“ We tonen in de voorstelling bijvoorbeeld filmfragmenten die in de Molenvliet zijn gedraaid. Zo hoort bij het Orakel, het kunstwerk bij het winkelcentrum, de toekomst voorspeld. Overigens ook in praktische zin handig, want dan hoef je niet op het toneel een halve straat na te bouwen, “ grijnst hij.

Het wijktheater voor Snel en Polanen volgt pas in december, met in juni de eerste, ‘ verhaalsessies.’
“ Wat het straks wordt geen idee, dat is nog een wit vel, ik ben zelf ook reuze benieuwd, want Snel en Polanen is een jongere wijk dan Molenvliet.”

Stimulerend voor het wijkgevoel is het wijktheater zeker, stelt Van de Burgt. “ Spelers van verschillende leeftijden herkennen elkaar op straat. En dat geldt ook voor het publiek. De deelnemers voelen zich een beetje een, ‘ bekende Molenvlieter ‘ .”

Wijktheater. foto: Marnix Schmidt
Michiel van de Burgt heeft het script voor het wijktheater klaar voor de repetities.

 home  |  nieuws  |  agenda  |  wie zijn wij  |  foto's  |  filmpjes  |  pers  |  referenties  |  links  |  sitemap  |  contact
Theatermaker Michiel van de Burgt ©