Theatermaker Michiel van de Burgt
vormgevingregietekstwijktheaterdansworkshops en teambuildingactspresentatie

26-06-2014

Vossenjacht bij de Stuiter    Altena Nieuws

UITWIJK, 26 jun ’14 - Toneelgroep De Stuiter koos dit jaar voor vossen bij het achtste locatietheater. Na het Shakespeare-avontuur van vorig jaar bleek dit een mooie uitdaging. Met een groot aantal vrijwilligers en spelers werd het een avondvullende programma.

De avond was uitstekend verzorgd, alles klopte en liep als een trein. De productie stond onder leiding van theatermaker Michiel van de Burgt. Met groot enthousiasme, humor en zeker met ook een serieuze toon heeft hij de spelers kunnen inspireren en motiveren om het beste uit zichzelf te halen. En dat het gelukt was, bleek wel tijdens de opvoering. De stukken werden heel professioneel gebracht. Alle spelers kwamen goed beslagen ten ijs en speelden alsof zij nooit anders gedaan hadden. Alle dieren en personages waren duidelijk herkenbaar aan hun eigenaardigheden.

Drie locaties
Door middel van drie gastvrouw-amazones, die ieder een gekleurd vlaggetje droegen, werd het publiek in drie groepen geleid naar de drie speelplekken. De drie theaterstukken werden onafhankelijk van elkaar gespeeld onder de namen Serenade, Vossenjacht en de Vos Reynearde, waarin alle eigenaardigheden van de vos aan de orde kwamen. Het bijzondere van de voorstellingen was dat je van de ene, vaak nog mooiere, locatie naar de andere wandelde door het mooie Uitwijk. De drie locaties waren zorgvuldig uitgekozen op privéterreinen van bewoners.

Bij locatie Serenade was de vos vermomd als muzikant en probeerde hij van een kippenfamilie een paar vrouwelijke familieleden te strikken, maar hoewel de vos verleidelijk is, vertrouwen zij hem toch niet vanwege zijn slechte reputatie. Hij durft zelfs het woord vertrouwen in de bek te nemen, maar wel gevolgd door de woorden: ‘Maar ik eet alles op, want ik bedrieg’. Dat blijkt ook wel, want even later eet hij de nieuwsgierige vader haan op.

Bij locatie Vos Reynaerde lag de koning al snoepend op bed bevelen uit te delen. De vos haalt ook hier, zoals hij gewend is, weer zijn streken uit. Hij wordt daarom beschuldigd van moord en doodslag en verdient het om opgehangen te worden. Maar hij vraagt om vergeving, krijgt die en eet dan alsnog de haan op. Echt weer een vossenstreek.

Bij locatie Vossenjacht, waar een breedvoerige discussie werd gevoerd over wie op de vos mocht schieten, was het grappig dat het publiek door middel van borden die achter de spelers werden opgeheven, kreten moesten roepen als ‘boe’, ‘gegroet’, ‘stilte’, ‘tara-tara’ en ‘achter de vos aan’.

Tenslotte werd het publiek naar het speelveld geleid om vervolgens gezamenlijk de verrassende fi nale te beleven. Na afloop van de voorstelling is waarschijnlijk bij de bezoekers wel bevestigd dat de vos zijn haren kan verliezen, maar nooit zijn streken. Het was een zeer boeiende en leuke avond. De voorstelling is nog te zien op 26, 27 en 28 juni in Uitwijk. Aanvang 20.00 uur.

SOPHIE KRALE

De Stuiter
De vos als muzikant op locatie Serenade.
Foto: Sophie Krale


Meer over VOS >>

 home  |  nieuws  |  agenda  |  wie zijn wij  |  foto's  |  filmpjes  |  pers  |  referenties  |  links  |  sitemap  |  contact
Theatermaker Michiel van de Burgt ©